TR EN
Araştırma Zirvesi 2016  |  Konuşmacılar  |  
M. Serdar Kuzuloğlu
Gazeteci Yazar, TV Programcısı, Yeni Nesil Yaşam Uzmanı
1995 yılında Posta gazetesinin kurucu ekibinde düzeltmen (müsahhih) olarak gazeteciliğe başlayan Kuzuloğlu, ardından görev aldığı yazı işlerinde birçok farklı görevde çalıştı. 1995-1996 yılları arasında bu gazetede bilim teknik sayfalarının editörlüğünü yaptı. Aynı yıl Türkiye’nin ilk profesyonel web içeriğinden biri olan Fanatik gazetesinin internet sayfasını kurdu. Bu dönemde Milliyet gazetesinin sayfalarına da katkıları bulundu. Fanatik gazetesi uzun süre Türk internetinde tek spor referans kaynağı oldu. Canlı maç yayını ve futbol bilgi bankası gibi o döneme ait ilkler de bu sitede hayata geçti.
 
1997 yılında Radikal gazetesinin kurucu ekibinde teknoloji editörü olarak yer aldı. O dönem Türk gazetelerinde sadece internet ile ilgili ilk sayfayı hazırladı. Söz konusu sayfa 17 Mart 1998 tarihinde Sanal Alem adını alarak gazeteyle birlikte dağıtılan bir ek haline geldi. 1998 yılında Radikal gazetesini internete taşıdı. O dönemde başka hiçbir medya sitesinde bulunmayan üyelerin yazar ve haberlere yorum yazabilmesi, puan verebilmesi,her üyenin kişisel bir sayfa hazırlama imkanı bulunması gibi özelliklerle Radikal, klasik gazete sitelerinden ayrılmayı başardı. Bu özellikler sayesinde 2004 ve 2005 yıllarında Altın Örümcek yarışmasının medya kategorisinde interneti en verimli kullanan site ödülünü aldı. Aynı sene kişisel bir girişim olarak dönemin ilk yatay portal örneklerinden olan Sanal Alem web sitesini hazırladı. Bu site, ulaştığı 40 binden fazla üyeye yayında kaldığı 1 yıl boyunca güncel haberler, internet dersleri, İSS rehberi, sinema bilgileri, otomotiv rehberi, web dizini, ICQ rehberi, bağlantı değişimi (link exchange), en beğenilenler (toplist), tartışma forumu, sohbet odası (chat) gibi bir dizi hizmet sundu.
 
2000 yılında Simge Grubu’na bağlı Finansal Forum gazetesini internete taşıdı. Sorumlu olduğu tüm sitelerin altyapılarını da kendi programlayan Kuzuloğlu, bu sebeple profesyonel olarak yazılım mühendisliği ve teknolojik iletişim politikaları ile ilgilenmektedir. Gazetedeki sayfasında teknik konulara detaylarıyla giremediği için gazetedeki görevine devam ederken PC Magazine, PC Life ve Computerworld dergilerinde de teknolojik geleceği konusunda düzenli köşe yazıları yazdı.
 
M. Serdar Kuzuloğlu, çeşitli televizyon ve radyo kanallarda yayımlanan teknoloji ve iletişim konulu programların danışmanlığı yürütmüştür.Son alarak 2004 yılında Technology Channel adlı televizyon kanalında, Milliyet gazetesi Teknoloji Editörü Şükrü Andaç ve Sabah gazetesi Teknoloji Editörü Timur Sırt ile Technosohbet adlı programı hazırlayıp sunmuştur. 2002-2004 yılları arasında sonradan Radyo Kozmos adını alan Radyo 92.3 adlı radyoda haftada iki gün Sanal Alem başlıklı teknoloji programını hazırlayıp sunmuştur. Bu program 2005 yılında Türkiye Bilişim Derneği tarafından ‘En iyi teknoloji konulu radyo programı’ seçilerek ödül almıştır. Program aynı yılın Mart ayında başlattığı podcast yayınıyla da Türkiye’deki ilk örnek olmuştur. Kuzuloğlu bu akımla ilgili ilk ve tek Türkçe kaynak olan Podcast Rehberi sitesini de hazırlamıştır. M. Serdar Kuzuloğlu Pazartesi günleri Radikal gazetesinde ve her ay PC WORLD Türkiye dergisinde yazmakta, Çarşamba günleriyse NTV Radyo’daki programını hazırlayıp sunmaktadır. Ayrıca teknoloji, mobil yaşam ve internet konusunda eğitim kurumlarında konuk eğitmen olarak dersler vermektedir. Son olarak 2006 yılının Ağustos ayında bookcrossing akımının Türkçe örneği Sokak Kitapları sitesini hayata geçirmiştir. M. Serdar Kuzuloğlu bilişim ve teknoloji konusunda Radikal Online’da yayınlanan yazılarıyla bundan böyle Sanalkurs’ta da yer alacaktır.
Copyright 2015 Türkiye Araştırmacılar Derneği Her Hakkı Saklıdır.
design