TR EN
Araştırma Zirvesi 2016  |  Konuşmacılar  |  
Güven Borça
Marka Danışmanı
1962 Eskişehir doğumlu olan Güven Borça, ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra askerlik hizmetine kadar aile şirketi bünyesinde çalışarak patates cipsi üreten bir tesis kurdu ve işletti (1985-1986). Milli Savunma Bakanlığı’nda tamamlanan vatan görevinin akabinde 1987 yılında İpek Kağıt Karamürsel fabrikasında Ürün Geliştirme Mühendisi olarak işe başladı. 1989 yılı başında aynı şirketin pazarlama bölümüne geçen Güven Borça, Selpak, Solo ve Silen tuvalet kağıtlarından sorumlu olarak çalıştı, ayrıca Marathon markalı ev dışı kullanım ürünlerini pazara verdi.

Daha sonra transfer olduğu Başer-Colgate (sonradan Colgate-Palmolive) şirketinde 6 yıl süreyle Marka Müdürü ve Pazarlama Müdürü pozisyonlarında görev yaptı. ABC, Axion, Hacı Şakir, Palmolive, Colgate, Protex markalarını yönetti. Öte yandan Colgate-Palmolive’in global eğitimcileri arasına katıldı ve şirketin uluslararası eğitim programlarını bölge ülkelerinde yürüttü.

Aynı dönemde marka konusunda yazılar yazdı, konuşmalar yaptı. 1997 yılında marka danışmanlığı yapmaya başladı. Türkiye’nin ilk marka danışmanlık şirketi olan Markam AŞ’nin kurucusu ve yöneticisidir. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Marka İletişimi Yönetimi dersi vermektedir.

İlk kitabı “Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar mı? ” Haziran 2002’de çıkmış, toplam on bir baskı yapmıştır. Haftalık Para dergisinde “Reklamlardan Sonra” başlığıyla 2001-2003 yıllarında pazarlama konularında düzenli yazmış ve yazıları aynı adlı kitabında toplamıştır. Üçüncü kitabı “Pazarlama Reçeteleri”  2004 yazında, dördüncü kitabı “Başka Akmerkez Yok” 2007, beşinci kitabı “Marketing Recipes” ve altıncı kitabı “Marka ve Yönetimi” 2009 ve de son kitabı “İleri Dönüşüm Kutusu” 2010 yazında raflarda yerini almıştır.

İstanbul’da yaşayan Güven Borça evli ve iki çocuk babasıdır. 
Copyright 2015 Türkiye Araştırmacılar Derneği Her Hakkı Saklıdır.
design